Kurumlar vergisi, ticari faaliyet yürüten kurum ve kuruluşlar tarafından devlete yıllık olarak ödenmesi gereken bir vergi türüdür. Kurumlar vergisi, işletmenin yıllık kazancı üzerinden hesaplanır ve yıllık vergi beyannamesi ile ödenir. Kurumlar vergisi hesaplanması, işletmenin yıllık gelir ve giderlerinin değerlendirilmesi ile yapılır ve kurumlar vergisi oranı, kurumun faaliyet konusu, kazanç miktarı gibi faktörlere göre belirlenir.

Kurumlar Vergisi Mükellefleri Kimlerdir?

Kurumlar vergisi mükellefleri limited şirketler, anonim şirketler, kooperatifler, iş ortakları, dernekler ve vakıflardır. Şahıs şirketleri ise kurumlar vergisi mükellefleri arasında yer almaz. Limited ve anonim şirketler kurumlar vergisi ödemelerini şirkete bağlı olan tüm birimlerin ortak geliri üzerinden yaparlar.

 

Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi Farkı

Gelir vergisi, bireysel olarak elde edilen gelir üzerinden alınan bir vergi türüdür. Kurumlar vergisi ise, kurum statüsündeki şirketlerin (anonim, limited, kooperatif, İş ortaklığı, dernek ve vakıflar) ödemesi gereken vergidir. Şahıs şirketi sahipleri bireysel olarak elde ettikleri gelir üzerinden gelir vergisi öderken, diğer şirket türleri kurumlar vergisi öderler.

 

Kurumlar Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kurumlar Vergisi, kurumsal olarak faaliyet gösteren şirketlerin takvim yılı içinde elde ettikleri kazançlar üzerinden hesaplanır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen oranlar üzerinden yapılan hesaplamalarda, yıl içinde ödenen geçici vergiler gider olarak düşülür. Yıl sonunda hesaplanan toplam kurumlar vergisi tutarı, geçici vergi ödemelerinden düşülerek hesaplanır. Örnekte, 2020 yılında ödenen 4000 TL geçici vergi, toplam 14000 TL olan kurumlar vergisi tutarından düşülerek hesaplanır ve kalan tutar 10000 TL olarak hesaplanır.

 

Kurumlar Vergisine Tabi Olan Kazançlar Nelerdir?

Kurumlar vergisi, şirketlerin belirli ticari ve serbest meslek kazançları, ücretler, zirai kazançlar, gayri menkul sermaye, menkul sermaye iratları ve diğer kazançlar üzerinden hesaplanır. Kurumlar vergisi ödeyecek olan şirketler, belirlenen vergi oranı üzerinden devlete yıllık bazda vergi ödemek zorundadır.

  • Serbest Meslek Kazançları
  • Ticari Kazançlar
  • Ücretler
  • Zirai Kazançlar
  • Gayri menkul sermaye
  • Menkul Sermaye İradı
  • Diğer kazanç ve iratlar