Bir müşterinin etkileşime girdiği ilk şey markanız veya işletme adınızdır. Fiziksel bir konuma sahip bir işletme, potansiyel müşterileri cezbetmek için tabelasını, logosunu, dekorunu ve ambiyansını kullanabilir. Ancak girişiminiz bir e-ticaret mağazasıysa, sitenizi ziyaret edecek insanlara görünümünüzü ve atmosferinizi gösteremezsiniz. Onları, sizi tanımaları için etkili bir alan adı veya işletme adı ile karşılamalısınız.
Kafanızda e-ticaret sitesi adı fikirleri dolaşıyor ve mükemmel olanı bulmaya çalışıyorsanız, tüm olasılıklar karşısında bunalmış hissedebilirsiniz.

İşletmenizin adı neden bu kadar önemli?

  • Müşterilerin ilk gördüğü şey budur. Daha tıklamadan önce müşterilerinizin ne düşündüğünü ve hissettiğini şekillendirir.
  • İşinizi tanımlar. Adı marka teklifiniz olarak düşünün. Bu hedefi kaçırmak tüketicileri yanıltabilir, hatta cesaretini kırabilir ve hatta hedef kitlenizi tamamen atlayabilirsiniz.
  • Sizi rakiplerinizden ayırır. Potansiyel müşterileriniz, adınızı diğer ilgili işletmelerinkilerle otomatik olarak karşılaştıracaktır. Daha iyi bir adla olumlu bir izlenime sahip olabilirsiniz.

E-Ticaret mağazanız, yalnızca bir kişi olarak değil, bir işletme olarak sizin ve kim olduğunuzun bir temsilidir ve bunu akılda tutarak, e-Ticaret web siteniz için en iyi ismi seçmelisiniz.

E-Ticaret Mağazanıza İsim Seçmek için Takip Edebileceğiniz 6 Adım

İsim seçmek hem bir sanat hem de bir bilimdir. Seçimlerinizi düşünürken, bu yönergeler süreç boyunca size yardımcı olabilir:

Adım-1: Bir Liste Yapın

Oluşturduğunuz mağaza veya işletme ile alakalı olduğunu düşündüğünüz tüm kelimeleri ve cümleleri beyin fırtınası yapın ve yazın. Yaratıcı ve aynı zamanda basit olun. Geliştirdiğiniz marka kimliğine uyan kelimeleri ve cümleleri düşünün. Fikirler için sözlükler, eş anlamlılar sözlüğü ve çevrimiçi işletme adı oluşturucular gibi mevcut araçları kullanın.

Adım-2: Seçeneklerinizi Daraltın

Rezonansa girmeyen kelimeleri ve cümleleri ortadan kaldırmaya başlayın ve bunu yapanlara öncelik verin. Kısa ve akılda kalıcı olan genellikle en iyisidir, bu nedenle ortalama müşterilerinizin çevrimiçi bir aramaya yazmasının veya bir arkadaşına telaffuz etmesinin ne kadar kolay olacağını düşünmeye başlayın. En iyi seçenekler için alan adı kullanılabilirliğini kontrol etmeye başlayın.

Adım-3: Yaratıcı Olun

Kafiyeli veya aynı harfle başlayan kelimeler iyi seçenekler olabilir. Bir diğeri, insanları düşündüren bir marka adı oluşturmak için yeni bir isim türetmek olabilir. Çok sıra dışı olmaktan veya sizinle rezonansa giren ancak hedef kitlenizi şaşırtacak bir şey seçmekten kaçının. Çoğu zaman, 1 veya 2 kelimelik gerçek ve açıklayıcı marka adları en iyi sonucu verir.

Adım-4: Karşılaştırın ve Test Edin

Rakiplerinizi araştırın ve isim fikirlerinizi onlarınkiyle karşılaştırın. Benzer işletmelerin başka versiyonu gibi görünmek yerine, öne çıkıp müşterileri mevcut markalardan uzaklaştırabileceğinizden emin olun. Onlarda neyin yankı uyandırdığını görmek için arkadaşlarınızla testler yapın. Adın işletmeyi temsil edip etmediğini sorun. Telaffuzu, hecelemesi ve hatırlaması kolay mı?

Adım-5: İstediğiniz Adın Satın Alınabilir Olduğundan Emin Olun

Alan adını kontrol etmenin yanı sıra, marka adınızın kullanıcı adı olarak mevcut olup olmadığını görmek için sosyal medya platformlarını kontrol edin.

Adım-6: E-Ticaret Site Adınızı Güvence Altına Almak için İşletmenizi Kaydedin

Ardından, hala kullanılabilir durumdayken alan adınızı ve sosyal medya hesaplarınızı aldığınızdan emin olun.

Alan Adı Türleri

Alan Adları; tam eşleşme alan adları, kısmi eşleşme alan adları, markalı alan adları ve kişisel alan adları olmak üzere 4 grupta ele alınabilir.

Tam Eşleşme Alan Adları (EMD)

Genel olarak arama motorlarında daha iyi sıralama elde edebilmek için pek çok webmasterın peşinde olduğu ve bir diğer ismi keyword alan adları, 5-10 yıl öncesine kadar satın alınmak için iyi bir seçenekti. Fakat arama motoru algoritmaları geliştikçe ve spam siteler çoğaldıkça, keyword alan adlarına olan ilgi azaldı. Şuanda sektörünüzü tanımlayan en çok aranan anahtar kelimelerin domainleri alınabilir olsa dahi; uzak durmanızda fayda var.

Kısmi Eşleşme Alan Adları (PMD)

E-Ticaret web siteleri alan adları için popüler seçenek olan kısmi eşleşme alan adları, sektörünüzle ilgili temel kelimelere odaklanan, genellikle iki kelimenin birleşiminden meydana gelen isimlerdir. Örneğin bir kedi evi satışı yapıyorsanız, “mutlukedi.com (.net, .org, vb.)” gibi bir isim kısmi eşleşme alan adları arasına dahil edilebilir.

Markalı Alan Adları (BD)

Çoğu durumda sektörü ile ilgili herhangi bir anlam çağrıştırmayan, tamamen ilgili işletmeye özel ve akılda kalıcı isimler markalı alan adları grubuna dahildir. Amazon buna güzel bir örnektir. Marka bilinirliği yaratmak için markalı alan adlarını tercih edebilirsiniz.

Kişisel Alan Adları (PD)

Kişisel alan adları, direk olarak ad ve soyad içeren, .com veya .com.tr gibi üst düzey etki alanına sahip domainlerdir. Ulusal veya uluslararası e-ticaret işi yürütüyorsanız, uzak durmanızı önerdiğimiz bir alan adıdır. İsim soyisim şeklinde marka oluşturmak, güvene dayalı bir müşteri-işletme ilişkisi gerektirir. Eğer yeni bir işletmeyseniz ve geniş çaplı bir coğrafyaya hizmet veriyorsanız, kişisel alan adları son seçeneğiniz olmalıdır.