Bundan 20 yıl önce, ihtiyaçlarımızın çoğunu internet üzerinden karşılayacağımızı kim düşünebilirdi? Bakkaliyeden hazır giyime, akıllı telefonlardan spor malzemelerine, hediyelik eşyalardan yedek parçalara, çevrimiçi olarak temin edemeyeceğiniz bir şey aklınıza geliyor mu?
Evet geçmişte belki de bu boyutlara ulaşması beklenmeyen online mağazacılık, günümüzde her boyuttaki işletme veya bireysel kullanıcılar için değerlendirilebilecek en kazançlı iş kollarından birisi haline geldi.
Fakat bir e-ticaret sitesi kurmak için hem ilgilendiğiniz sektörlerle ilgili araştırma yapmak hem de bu online platformun nasıl işler hale geleceğini bilmeniz gerekir. 10 adımda e-ticaret sitenizi nasıl kurabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
İçindekiler
E-Ticaret Hakkındaki Gerçekler
Şuada dünya üzerinde 4,5 milyar internet kullanıcısı olduğu biliniyor bu rakam hala artıyor. İşletmeler, büyümek, marka imajı sağlamak ve daha fazla kâr elde edebilmek için daha iyi bir fırsat bulamazlar.
Online perakendeciliğin değeri geçtiğimiz 2021 yılında 4,5 trilyon dolar civarındaydı. Bu rakamın 2022 yılı itibariyle 6 trilyon dolara yaklaşması bekleniyor.
Ayrıca e-ticaret, şu anda dünya çapındaki tüm perakende satışların %14’ünü oluşturuyor ve bu rakam her yıl hızla artıyor.
Fakat bizim e ticaret pazarlama, e ticaret sitesi ya da e ticaret sistemi olarak adlandıracağımız çevrimiçi perakendecilik, çok geniş ve son derece rekabetçidir. Bu dinamik e-ticaret ortamında yenilikçiliğe ayak uydurmak ve girişimcilik ilkelerine bağlı kalmak, e-ticaret pazarlama başarısı için gereklidir.
E-Ticaret Web Sitesi Nedir?
E Ticaret web siteleri, internet üzerinden gerçekleştirilen işlemler yoluyla mal alım ve satımına izin veren çevrimiçi platformlardır. Burada bahsettiğimiz mal, ürün veya hizmet olabilir. Cep telefonu, yemek, uçak bileti veya bir bilgisayar yazılımı olabilir. İşinizi çevrimiçi ortama taşımak için e ticaret sitesine ihtiyaç duyacaksınız.
Fakat e ticarete başlamadan önce “e-ticaret nasıl yapılır?” sorusunun cevabını arıyorsanız, e-ticaret aşamalarını öğrenmek ve temel e ticaret terimleri hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edin.
10 Adımda, Sıfırdan E-Ticaret Sitesi Nasıl Oluşturulur?
“Adım adım sıfırdan e-ticaret nasıl oluşturulur” alt başlığı altında, herhangi bir teknik uzmanlık gerektirmeden, kolayca e-ticaret sitesi kurma konusunda rehberlik edeceğiz. Bu adımları izleyerek kolayca internet mağazanızı oluşturabilirsiniz.
Adım:1 – Satmak İstediğiniz Ürüne Karar Verin
İnternet üzerinden satış yapmanız için talep gören bir ürün seçmeniz gerekir. Başlangıçta işletmeniz için web sitesi üzerinden satmak istediğiniz ürüne karar verirken, ürünleri nasıl temin edebileceğinizi, nasıl kargolayabileceğinizi, piyasa fiyatlarına kıyasla müşteriler için daha avantajlı bir rakama satıp satamayacağınızı bilmeniz önemlidir.
Adım:2 – Alan Adınızı Seçin
Web sitenizde satışını yapacağınız ürünleri belirledikten sonraki adım, bir işletme adı seçmek ve bu isimle bir alan adı satın almaktır. Alan adı, web sitenizin fiziksel adresidir. Alan adı (domain), iki ana unsurdan oluşur: web sitesi adı ve uzantısı. Örneğin şuanda ziyaret ettiğiniz sitenin adı “platinmarket” ve uzantısı “.com” şeklindedir.
Alan adınız, işinizle ve ürünlerinizle ilgili olmalıdır. Böylece sektörünüzdeki hedef kitlelerinizi, akılda kalıcı bir isimle karşılayabilirsiniz.
Adım:3 – E-Ticaret Siteniz için Web Barındırma (Hosting) Hizmeti Seçin
Hosting, web sitenizin bulunduğu yerdir. İnternet sitenizdeki tüm dosyaların depolandığı bilgisayar olarak da tanımlanabilir. Sunucu adı verilen bu bilgisayarlar, hosting firmaları tarafından hizmet olarak sunulmaktadır. Paylaşımlı hosting, VPS ve özel barındırma gibi farklı türde barındırma hizmetleri vardır. Bütçenize ve gereksinimlerinize göre herhangi bir hosting türünü seçebilirsiniz.
Google, her web sitesine SSL sertifikası kullanmayı önerir. Güvenli Güvenlik Katmanı (SSL), web sitenizdeki çevrimiçi veri aktarımını güvence altına alır. Aynı zamanda müşteriler arasında güven oluşturur.
Çoğu hosting şirketi ücretsiz SSL sertifikaları sunar. Bu nedenle, herhangi bir nedenle barındırma şirketinden ücretsiz bir SSL sertifikası almadıysanız, bir an önce alıp sitenize yüklemelisiniz.
Adım:4 – Şirketiniz Yoksa Şirket Kurun
Online mağazayı resmi prosedürlere uygun olarak işletmeniz gerekir. İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı için üç farklı şirket seçeneğiniz bulunuyor: şahıs şirketi, limited şirketi ve Anonim şirketi. Tüm ticari işlemler kuracağınız bu şirketin hesaplarına işlenmeli, gelir vergisi, stopaj ve KDV gibi vergi mükelleflerinin devlete farklı türde ödemeler yapması gerekir.
Hangi türde şirket kuracağınız ile ilgili nihai kararı; bütçenize, yatırım tutarına, çalışan sayınıza, gelecekteki hedeflerinize ve mevcut işinizin durumuna göre vermelisiniz. Eğer başlangıçta tek kişi olarak tüm e-ticaret işlerinizi yürütmeyi düşünüyor ve özellikle home-office tarzı bir çalışma prensibi benimsiyorsanız, şahıs şirketi kurmak sizin için mantıklı olabilir. Bununla ilgili avantajları ve dezavantajları göz önünde bulundurarak şirketinizin türünüzü seçmeye özen gösterin.
Adım:5 – İş Modelinizi Seçin
Bir e-ticaret işletmesi sahibi olarak, çevrimiçi mağazanızda sınırsız sayıda ürün satışı yapabilirsiniz. Aynı zamanda iş modelinizin gereksinimlerini de belirleyerek, Amazon, eBay gibi uluslararası ve Hepsiburada, n11, Trendyol gibi ulusal pazarlarda ürünlerinizi satabilirsiniz.
Ürünlerin satışında geniş bir pazaryeri yelpazesi kullanırsanız, çok geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Bu noktada ürün tedarik sürecine ayrıca kafa yormanız gerekir ve hatasız bir ticaret anlayışını ön plana almanız gerekir.
Adım:6 – Bütçenize Uygun, Güvenilir Bir Altyapı Seçin
E-ticarette işinizi kolaylaştıracak, güvenli bir şekilde tüm ticari ve yönetimsel işlemleri yürütebileceğiniz sorunsuz bir altyapıya sahip olmalısınız. Uzun vadede destek alabileceğiniz, güçlü referansları olan, tasarımlarını beğendiğiniz e-ticaret yazılımı firmalarının, e-ticaret paketlerine göz atabilirsiniz.
PlatinMarket olarak farklı türde e-ticaret ihtiyaçları için geliştirdiğimiz birçok paket ile profesyonel çözümler sunuyoruz. Altyapı ve teknik sorunlarınızla ilgilenmek yerine, satışlarınıza odaklanmak istiyorsanız, PlatinMarket e-ticaret paketlerine göz atabilirsiniz.
Adım:7 – Web Sitenizi Müşterileriniz için Kullanışlı ve Anlaşılır Hale Getirin
Web sitenizi ziyaret eden bir kullanıcı, aradığı ürünü kolayca bulabilmeli; ürün kargo süreci, ödeme yöntemleri, iade politikaları, üyelik, vb. konularda rahatlıkla bilgi sahibi olabilmelidir. Sitenize giren ziyaretçi yapmak istediği işlemleri (ürün satın almak, sepete gitmek, kargo takibi yapmak, iade başlatmak, yorum yapmak, oylamak, vb.) ilgili menüleri ve sayfaları kullanarak rahatlıkla gerçekleştirebilmelidir.
Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar için yapmanız gereken bir diğer önemli şey de ürünlerinizin tüm fotoğraflarının yüksek çözünürlükte ve çok net olmasını, ayrıca sitenizdeki tüm ürünlerin net ve benzersiz bir ürün açıklamasına sahip olmasını sağlamaktır.
Web sitesindeki satılabilir ürün ve hizmetlere ilişkin tüm ayrıntılar, resimler, fiyatlar, derecelendirmeler ve kullanıcıların yorumları, potansiyel alıcılara rehberlik etmesi için web sayfasında yer almalıdır.
Bahsettiğimiz şekilde sitenizi kapsamlı olarak optimize edebilir ve kullanıcı deneyimini ön planda tutabilirseniz arama motorlarından da trafik elde edebilirsiniz. Ayrıca rakip analizi yaparak, rakiplerinizin ne gibi site içi fonksiyonu kullanıcılarına sunduğunu görerek, daha iyi geliştirmeler yapılmasını sağlayarak öne çıkabilirsiniz.
Adım:8 – Kargo Şirketini Seçin
Sitenizden ürün satın alan kullanıcılara ürünleri daha ekonomik, daha hızlı ve daha güvenli gönderebileceğiniz bir veya birden çok kargo şirketi ile çalışmalısınız. Ayrıca iade ve değişim durumunda nasıl bir yol izleneceği, vb. detayları anlaşma çerçevesinde belirlemelisiniz.
Adım:9 – Her Zaman Sosyal Medya ile Entegre Olun
Aslına bakılırsa, sosyal medya e-ticaret için olmazsa olmaz bir yöntem değil. Fakat milyonlarca sosyal medya kullanıcısını hesaba katmadan ne kadar büyüyebilirsiniz?
Web sitenizin sosyal medya hesaplarını açtıktan sonra, hem sitenizi tanıtmak hem de bir marka ve sosyal profil bilinirliği oluşturmak için çeşitli pazarlama yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bu yöntemler, ücretli ve ücretsiz sosyal medya pazarlama yöntemleri olarak iki ana grupta ele alınabilir. Sosyal medya platformlarından trafik elde etmek için indirimlerinizi, piyasaya sürdüğünüz yeni ürünleri, farklı türde kampanyalarınızı geniş kitlelere ulaştırmak için düzenli paylaşımlar yapmalı, gerektiğinde sosyal medya reklam platformlarını kullanarak hedeflediğiniz kitleye ulaşabilmelisiniz.
Adım:10 – Müşteri Memnuniyetine Önem Verin
Yukarıda bahsedilen adımlardan bağımsız olarak, yapacağınız tüm ticari faaliyetlerinizde müşterileri memnuniyetine önem vermeniz, markanızın imajını artırır, sürekli müşteriler ve güçlü referanslar edinmenizi sağlar ve sizi işinize daha çok motive eder. Özellikle ürünlerinizin daha güvenli şekilde gönderilmesi, iade sürecinin hızlı olması, alternatif ödeme yöntemlerinin (kredi ve banka kartı ile ödeme, kapıda ödeme, mobil ödeme, vb.) ve kargo şirketi alternatiflerinin sunulması gibi konularda hassas olmanız, size uzun vadede büyük katkı sağlayacaktır.