PlatinMarketPlatinMarketPlatinMarketPlatinMarket
  • KURUMSAL
    • Hakkımızda
    • Bayilik Başvurusu
    • Basında Biz
    • Hesap Numaraları
    • İş Birliklerimiz
    • Kurumsal Kimlik
  • ÜRÜNLER
    • E-Ticaret Paketleri
    • Pazaryeri Entegrasyonları
    • Genel Paket Özellikleri
    • Premium E-Ticaret Çözümleri
    • Diğer Entegrasyonlar
      • Ödeme Entegrasyonları
      • Kargo Entegrasyonları
      • XML Entegrasyonları
  • REFERANSLAR
  • BLOG
  • İLETİŞİM
  • Ücretsiz Deneyin
Api Nedir? E-Ticaret Siteleri Neden Api Kullanır?
    Home E-Ticaret Bilgiler Api Nedir? E-Ticaret Siteleri Neden Api Kullanır?
    SonrakiÖnceki

    Api Nedir? E-Ticaret Siteleri Neden Api Kullanır?

    E-ticaret açısından web siteleri ve mobil uygulamalar önemli dijital araçlardır. Bu dijital araçlar karmaşık işlemlerin kolay ve hızlı biçimde yapılabilmesini sağlar. Söz konusu olan bu uygulamalardaki kolaylıklar, yazılımcılar tarafından geliştirilerek, kullanıcılara sunulmaktadır. Bu süreçte, kullanıcıların yanı sıra geliştiriciler de kolaylığa ihtiyaç duymaktadır. Dijital bir araç, her zaman için başka dijital araçlarla birlikte ilişkili biçimde çalışırlar. Bu çalışmaların mümkün olması için ise API kullanılmaktadır.

    API nedir, nasıl çalışır ve ne işe yarar gibi sorular birçok marka sahibinin kafasını karıştırmaktadır. API konusunda merak ettiğiniz her şeyi yazımızda detaylı biçimde bulabilirsiniz.

    API Nedir?

    API, Application Programming Interface kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. Bu isimlendirme Türkçeye uygulama programlama arayüzü olarak geçmiştir. API, kendine ait çalışma prensipleri ve verilere sahip olan geliştirilmiş uygulamaların, birbirleriyle ilişki kurarak ve iletişime geçerek çalışmasını olanak dâhilinde kılan yazılımdır.

    1970’li yıllarda geliştirilen bu sistem, 1990’lı yıllardan itibaren aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Çağımızda özellikle e-ticaret alanındaki dijital araçların hemen hepsinde bu yazılımlara denk gelmek mümkündür.

    Bu uygulama sayesinde, kendi bünyesinde bulunmayan işlevler ve bilgiler, bileşiklerine dâhil API sayesinde, söz konusu bilgi ve işlevlerin kaynağını konumundaki uygulamadan alınır ve kullanıcıya sunulur. Bu sayede yazılımcıların yeni programlamalar yazmalarına da gerek kalmamaktadır. Bunun yanı sıra bu uygulamalar kullanıcılar açısından da pratik ve hızlı kullanım imkânı sunarlar.

    Bir API örneği vermek gerekirse; e-ticaret web sitenizin mobil uygulaması varsa bu budumda büyük ölçüde bu arayüzlerden faydalanıyorsunuz demektir. Kullanıcılar mobil uygulamanız içerisinde görüntülediği ürünlere ait tüm bilgiler, bir arayüz aracılığı ile e-ticaret web sitesinden alınarak görüntülenmektedir. Benzer şekilde kullanıcıların verdiği siparişlerin size ulaşma sürecinde de API’ler devreye girmektedir.

    Bir başka örnek olarak, mobil uygulamadan ziyade e-ticaret web sitenizin kendisi de ele alınabilir. Bu örnekte üçüncü parti servislerle üyelik kabulü sürecidir. E-ticaret sitesine sosyal medya araçlarıyla üye olmak gibi butonlar yerleştirebilirsiniz. Örneğin, “Facebook ile üye ol” benzeri bir buton, uygulama programlama arayüzü sayesinde çalışmaktadır. Bu arayüz, sizin e-ticaret siteniz ile Facebook arasında köprü işlevi görür ve siteler arasında veri transferi sağlar.

    API Türleri

    API uygulama programlama arayüzlerinin nasıl kullanıldığını takip etmek adına API anahtarları kullanılır. Bu anahtarlar, kullanıcıların verilerinden oluşan ve arayzün çağrılması sürecinde iletilen kod yapısıdır. Çalışma prensipleri ve erişim sınırlandırılması açısından birden fazla arayüz mevcuttur. Bu arayüzler; partner, internal, open ve composite olarak ifade edilebilir.

    Partner

    API türleri arasında yer alan partner arayüzler, iş ortaklığı sürecinde bir ortaktan diğeri için sunulur. Bu arayüz sadece ortaklığı taraf olanlarca, özel yetkiler dâhilinde kullanılabilir. Stratejik amaçlar doğrultusunda kurulan iletişimler açısından son derece ideal arayüzlerdir.

    Internal

    Internal ya da private arayüz türü, yalnızca belli bir grubun erişimindeki uygulamaların arasındaki iletişim amacıyla kullanılır. Internal arayüzlere, yetkisi olan grupların dışındaki kullanıcılar erişememektedir.

    Open

    Open ya da public arayüz, uygulamaya erişimi olan tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Bu arayüz herkese açık şekilde çalışmaktadır. Tamamen açık bir durumda olabilmekle birlikte, bazen API anahtarı ya da kayıt işlemi de gerektirebilir. Kullanıcılarla birlikte geliştiricilerin erişimine de açıktır. Bu arayüzlerle genellikle harici kullanıcılar hedeflenir.

    Composite

    Composite arayüzler, API açısından kullanılan türlerden biridir. Çok sayıdaki arayüzü birbirine bağlamak için kullanılan arayüzleri ifade etmektedir. Geliştirilmesi için de bazı arayüzlere ihtiyaç duyulmaktadır.

    E-Ticaret Siteleri Neden API Kullanır?

    API uygulamaları, e-ticaret web siteleri için ciddi bir öneme sahiptir. Bunun temel sebebi e-ticaret sitelerinde çok sayıda fonksiyonun bulunması ve bu fonksiyonlarının her birinin, farklı bir hizmet alt yapısına sahip olabilmesidir.

    Uygulama programla arayüzleri olmaksızın e-ticaret web sitelerinde söz konusu fonksiyonlara erişim çok zor olmaktadır. E-ticaret siteleri; ürün ekleme, kargo hesaplama, sipariş, ödeme alma, e-fatura ve muhasebe gibi birçok farklı işlem için API uygulamalarına ihtiyaç duyar. Bu işlemlerin tamamı API aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir.

    E-ticaret siteleri açısından kullanıcıların web sitesinden alabilecekleri hizmetlerin hızlı ve sorunsuz olması gerekir. Bunun yanı sıra ürünlere erişimin kolay olması ve sipariş süreçlerinin tüm kanallardan tamamlanabilmesi şarttır. Tüm bu işlemler API arayüzleri ile mümkün hale gelmiştir. E-ticaret sitelerinin daha fazla kullanıcı çekmesi ve kar oranlarını artırması için bu hizmetlerin tamamını sorunsuz bir şekilde sunması gerekir. API arayüzleri, tüm bu uygulamaları birbirleriyle iletişime geçirerek, sorunsuz ve hızlı bir şekilde sunmanızı sağlayacaktır.

    API Faydaları

    Bir e-ticaret web sitesini daha kullanışlı hale getirmesi açısından API arayüzlerinin birçok faydası bulunmaktadır. Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte, insanlar birçok işini daha hızlı ve kolay şekilde halledebilmektedir. Bunun temel sebebi işlemleri hızlandıran programlama arayüzleridir. Bu arayüzler kullanıcı açısından bir dizi avantaj ve fayda sağlar.

    Uygulama programlama arayüzü, uygulamalarından birbirinden bağımsız şekilde çalışmasını mümkün kılmaktadır. Bunun yanı sıra bu arayüz sayesinde uygulamalar birbirinden bağımsız şekilde değiştirilebilir. Bu arayüzler sayesinde, program geliştirmek de hayli kolay hale gelmiştir. Karmaşık ve uzun zaman alan yazılım süreçlerinin çözülmesi ve yeniden kullanılması API sayesinde gerçekleşmektedir.

    API aynı zamanda geliştiricilerin uygulama geliştirme süreçlerini de hızlandırmaktadır. Tüm bu süreçlerin hızlanması kullanıcılara da olumlu olarak yansımaktadır. Bu sayede e-ticaret alanında daha fazla başarı elde edilebilmektedir.

    SOAP ve REST

    SOAP ve REST teknolojileri de API türlerine dahil edilen protokollerdir. SOAP, REST’ten daha önce tasarlanmış ve devreye koyulmuş bir protokoldür. SOAP’ın tasarlanmasının ana amacı, farklı programlar ve platformlar üzerine kurulmuş oprogramlamanın kolay bir şekilde veri alışverişini gerçekleştirmesini sağlamaktır. SOAP Türkçeye Basit Nesne Erişim Protokolü olarak geçmiştir.

    REST ise Türkçede Temsili Durum Transferi olarak anılmaktadır. REST; dosyalar, medya bileşenleri ve hatta belirli bir donanım aygıtındaki nesneler gibi bileşenlerle çalışmak için tasarlanmıştır. REST ilkelerine göre tanımlanan herhangi bir web servisi RestFul web servisi olarak adlandırılmaktadır. Dinlendirici bir hizmet, gerekli bileşenlerle çalışabilmek için; PUT, POST, GET, ve DELETE’nin normal http fiillerini kullanmaktadır.

    SOAP ve REST arasında bazı farklılıklar vardır. SOAP, REST’i kullanamamaktadır. REST ise SOAP’ı web servisleri için temel protokol olarak kullanabilmektedir. Bunun yanı sıra SOAP yalnızca XML formatı ile çalışabilmektedir. SOAP mesajlarından da görüleceği üzere tüm veriler XML formatındadır. REST ise XML’in yanı sıra HTML, düz metin, JSON ve benzeri farklı veri biçimlerini kullanmaya izin vermektedir. SOAP mesajları içerisinde çok fazla bilgi bulunmaktadır. Bu sebeple SOAP kullanılarak yapılan veri aktarım miktarları genelde çok fazla olmaktadır. REST mesajları ise çoğu zaman yalnızca JSON mesajlarından oluşmaktadır. Mesajın boyutu SOAP mesajlarına göre daha küçüktür.

    API e-ticaret siteleri açısından son derece önemli bir uygulamadır. E-ticaret sitelerinde uygulamanın birbiriyle iletişime geçmesi, kullanıcıların tercihi açısından birçok avantaj sağlar. Bu sebeple her e-ticaret web sitesinin API uygulamalarına ihtiyacı vardır. Siz de API konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Platin Market olarak dijital dünyadaki tüm ihtiyaçlarını belirleyerek, API ve benzeri uygulamalar konusunda e-ticaret web sitenizin daha verimli çalışmasını sağlıyoruz.

    SonrakiÖnceki

    Youtube eticaret

    Kategoriler

    • Bizden Haberler
    • E-Ticaret
    • E-Ticaret Bilgiler
    • SEO
    • Yeni başlayanlar için e-ticaret

    E-Ticaret Paketleri

    Pazaryeri Entegrasyonları

    Ödeme Entegrasyonları

    Özel Tasarım Hizmetleri

    Kargo Anlaşmaları

    Bayilik Başvurusu

    Şikayet & Öneri

    Satın Al

    Youtube Kanalımız

    Sıkça Sorulan Sorular

    Bilgi Güvenliği Politikamız

    E-Ticaret Blog

    Platin360 Yeni Nesil Entegrasyon Sistemi

    0850 333 77 29
    info@platinmarket.com

    PlatinMarket 2004-2023 Tüm Hakları Saklıdır.  Çerez Politikası / Kişisel Veriler Politikası
    • KURUMSAL
      • Hakkımızda
      • Bayilik Başvurusu
      • Basında Biz
      • Hesap Numaraları
      • İş Birliklerimiz
      • Kurumsal Kimlik
    • ÜRÜNLER
      • E-Ticaret Paketleri
      • Pazaryeri Entegrasyonları
      • Genel Paket Özellikleri
      • Premium E-Ticaret Çözümleri
      • Diğer Entegrasyonlar
        • Ödeme Entegrasyonları
        • Kargo Entegrasyonları
        • XML Entegrasyonları
    • REFERANSLAR
    • BLOG
    • İLETİŞİM
    • Ücretsiz Deneyin
    PlatinMarket
    Ana Sayfa
    Paketler
    Hemen Ara
    Whatsapp
    Canlı Destek