Elektronik ticarette ödeme hizmetlerine sınırlama getirildi. Pazar yeri satıcıları, verilerini farklı e-ticaret platformlarına taşıma yetkisine sahip olacaklar. Ayrıca, e-ticaret pazar yerlerinde kendi veya ilişkili kişilere ait markaları satma ve aracılık etme kuralları düzenlendi. Büyük ölçekli e-ticaret platformları, bankacılık ve ödeme hizmetlerinde piyasa gücünü kötüye kullanmalarını önlemek amacıyla sınırlamalara tabi tutuldu. Bu platformlar, kendi siteleri ve fiziki mağazalarında yapılan satışlar dışında kargo hizmetlerinde de kısıtlamalara maruz kaldı.

 

Ayrıca, 1 Ocak itibariyle lokanta, restoran ve kafelerde tarife ve fiyat listelerinin giriş kapısının önüne ve masalara yerleştirilmesi zorunlu hale geldi. Bu düzenleme, hizmet ihtilaflarını önlemek ve tüketicileri keyfi fiyat artışlarına karşı korumak amacıyla yapıldı.

 

Anonim ve limited şirketler için asgari sermaye tutarlarında yapılan yasal değişiklikler de duyuruldu. Anonim şirketlerin asgari sermaye tutarı 50 bin liradan 250 bin liraya yükseltildi, limited şirketler içinse bu tutar 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. Halka açık olmayan anonim şirketlerin kayıtlı başlangıç sermayesi ise en az 500 bin lira olarak belirlendi.

 

Yeni yıldan itibaren perakende ticarette yeni düzenlemeler hayata geçirilecek:

Tedarik ödeme süreleri, bozulabilir tarım ve gıda ürünleri için 30 gün olarak belirlenecek; ancak genel olarak 45 gün uygulanan süre, alacaklı firma daha küçük ölçekli ise 30 güne düşecek.

 

Bozulmayan ürünler için ise ödeme süreleri alacaklı küçük ölçekli ise 60 gün olarak uygulanacak.

 

Bakanlık, 200’den fazla şubesi olan ve her biri 250 metrekareden büyük satış alanına sahip zincir mağazalar için tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklar için özel gıda ürünlerini satma zorunluluğu getirme yetkisine sahip olacak. Bu düzenleme, hızlı tüketim malları satan büyük ölçekli mağazaları kapsamaktadır.