E-ticaret sektöründeki teknolojik gelişmelere, pazardaki trendlere ve müşteri alışkanlıklarına göre iş gereksinimlerinizi iyileştirmeniz gerekir. İster e-ticarette yeni olun ister deneyimli bir online işletmeci olun, kuruluşunuzun genel verimliliğini artırmak önceliğiniz olmalıdır. Verimliliği en üst düzeye çıkarmayı düşündüğünüzde, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak doğru altyapıya ve esnek bir stratejiye sahip olmalısınız.
[toc]

E-Ticaret Yazılımı Altyapı Değişikliğine Karar Verme

Yazılım alanında yeni teknolojiler ortaya çıktıkça, müşteri davranışları da beklenen müşteri deneyimini yeniden tanımlayacak şekilde değişir. E-ticaret yazılımınız, işinizin gerektirdiği işlevsellik ve performansı artık sağlayamadığında, değişiklik yapma veya yazılımınızı yükseltme zamanı gelmiştir.

Yeni bir e ticaret yazılımı, maliyet ve personel kaynakları açısından ele alındığında, sizin için bir risk teşkil edebilir. Şirketiniz, uzun yıllar yaptığınız bu seçime bağlı kalacaktır. Rekabet etme ve gelişme yeteneğiniz sağlam bir karara bağlıdır. Bu nedenle, olası bir sağlayıcı ile anlaşmadan önce konu ile ilgili ön bilgi sahibi olmalısınız. Altyapı tercihiniz konusunda değerlendireceğiniz bu bilgiler ile mevcut verilerinizi güvenli ve eksiksiz şekilde yeni yazılımınıza aktarabilir ve mağazanız için kritik olan işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

E-Ticaret Yazılımı Altyapısı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Seçeceğiniz e-ticaret platformunun türüne karar verdikten sonra, seçenekleri daraltmaya başlamanın zamanı geldi. Aşağıda bir e-ticaret platformu seçerken göz önünde bulundurmanız gerekenlerin bir listesine ulaşabilirsiniz. Ardından altyapı değişliğinde dikkat edilmesi gereken noktalara değineceğiz.

Ürün Yönetimi

Ürünler olmadan e-ticaret sitesinin hiçbir işlevi olmaz. E-ticaret yazılımı, ürün yönetimi konusunda site sahiplerine esneklik sunmalıdır.

Hangi Türde Ürünler Satmanıza İmkan Tanıyor?

E-ticaret, aşağıdakiler dahil olmak üzere çok sayıda ürün ve hizmet türünü kapsar:

  • Fiziksel ürünler
  • Dijital ürünler
  • Abonelikler
  • Çevrimiçi kurslar
  • Üyelikler
  • Servis bazlı ürünler

Hangi ürün türünü satıyor olursanız olun, platformun bunu temel bir işlev olarak sunup sunmadığını veya bunu yapabilmek için bir uygulama veya eklenti yüklemeniz gerekip gerekmediğini bilmeniz gerekir.

Ayrıca dijital ürünler ve çevrimiçi kurslar gibi satışa konu şeyler için dosyaları platform sunucularında saklayabilir misiniz yoksa harici olarak barındırmanız mı gerekiyor? Bu şekilde işiniz ile ilgili soru listesini artırabilir, online alışverişin tüm süreçlerinde e ticaret sitenizin ihtiyaçlarını karşılayacak bir yazılım üzerinde durabilirsiniz.

Ürün Varyasyonları ve Seçenekleri Eklemenize İzin Veriyor mu?

Tüm ürünler aynı şekilde satılmaz. Beden, renk, ölçü, vb. farklı seçeneklere sahip ürünler satıyorsanız, bunları ürün listelerinize ekleyip ekleyemeyeceğinizi bilmeniz gerekir.

  • Kaç farklı varyasyon ekleyebilirsiniz?
  • Varyasyonlar için farklı fiyatlar belirleyebilir misiniz?
  • Özelleştirilebilir ürünler sunuyorsanız, müşterilerin bir metin kutusu veya resimler için özelleştirmelerini ekleyebilecekleri bir ürün listelemeye imkan tanıyor mu?

Envanter Yönetim Araçları Bulunuyor mu?

Envanter yönetim araçları, yalnızca sınırlı stok durumuna sahip olan fiziksel ürünler için ihtiyaç olabilecek bir araçtır.

  • Stok miktarlarını kolayca ayarlamanıza ve istediğiniz zaman düzenlemenize izin veriyor mu?
  • Envanterinizi toplu olarak yönetmenize izin veriyor mu? Yoksa güncellemeleri ürün bazında mı yapmanız gerekiyor?

Az sayıda ürünle e-ticarete giriş yağıyorsanız bu tür sorular size önemsiz gelebilir. Fakat işinizi bir sonraki aşamaya taşımanız gerektiğinde, platformun size izin verecek araçlara sahip olması sizin için faydalı olacaktır. Envanterinizi kolay ve verimli şekilde yönetmenize izin veren bir yazılım seçmezseniz, değerli zamanınızı kaybedebilirsiniz.

Sipariş Yönetim Sistemi

Bir e-ticaret platformu seçerken çok önemli olan ikinci sistem sipariş yönetim sistemidir, çünkü siparişlerinizi hızlı ve verimli bir şekilde yönetebilmek, iş hayatınızı büyük ölçüde hızlandırabilir.  Sipariş yönetim sistemi ile ilgili e-ticaret yazılımı altyapısında göz önünde bulundurmak isteyeceğiniz bazı önemli kriterler şunlardır:

  • Sipariş durumlarını toplu olarak güncelleyebilir misiniz?
  • Siparişleri görüntüleyebilir/düzenleyebilir misiniz?
  • Sipariş faturaları doğrudan kontrol panelinden yazdırılabiliyor mu ve faturalar toplu olarak yazdırılabilir mi?
  • Faturalar veya sevk irsaliyeleri marka bilinci oluşturacak şekilde özelleştirilebilir mi?
  • Sipariş bilgilerinizi dışa aktarabilir misiniz?
  • İadeleri ve geri ödemeleri işlemek ve yönetmek ne kadar kolay?

Ödeme Alma Seçenekleri

E-Ticaret yazılımı değişikliği yapmadan önce geçiş yapacağınız yazılımın ödeme seçenekleri sizin için en önemli kıstaslardan birisi olmalıdır. Bu konuda kendini kanıtlamış firmalar üzerinden ödemelerinizi gerçekleştirmeli ve herhangi bir olumsuzluk durumunda müşteri desteği sunmalıdır. Kredi kartı ile ödeme, havale ile ödeme, mobil ödeme, kapıda ödeme, vb. pek çok ödeme yönteminin müşterilerinizin alışkanlıklarına bağlı olarak gerekli olanların tümüne yer vermeniz önerilir. Aksi takdirde potansiyel müşterilerinizi gerçek müşterilere dönüştürme noktasında sorun yaşayabilirsiniz.

Nakliye ve Kargo Seçenekleri

Fiziksel ürün satan bir mağaza işletiyorsanız, e-ticaret yazılımınızda ne tür nakliye ve kargo seçeneklerinin bulunduğuna dikkat etmelisiniz.

  • Kargo süreci ile ilgili tüm güncellemeler sisteme anında yansır mı?
  • Müşterileriniz tüm gelişmeleri kendi üyelikleriyle görüntüleyebilir mi?
  • Belirli bir fiyatın üzerindeki alışverişler için ücretsiz kargo seçeneği sunuluyor mu?

Bazı mağazalar için bu önemli bir şey olmayabilir, özellikle de yalnızca sabit bir fiyat veya ücretsiz teslimat sunuyorsanız. Ancak her mağaza farklı olduğu için daha karmaşık nakliye seçeneklerine ihtiyacınız olabilir.

Tercih edilen bir nakliye ortağınız varsa, platformun temel bir parçası olarak veya bir özellik veya uygulama eklentisi olarak süreci kolaylaştırmaya yardımcı olacak herhangi bir entegrasyon sunup sunmadıklarını da kontrol etmek isteyebilirsiniz.

Teslimat seçenekleri dijital ürünler için de geçerli olabilir ve müşterilerin bu ürünlere erişmesinin farklı yolları olabilir. Bazı ekstra özellikler şu şekildedir:

  • Sipariş tamamlama sayfasındaki bir indirme bağlantısı
  • Sipariş onayı e-postasındaki indirme bağlantısı
  • Müşteri hesabında indirmelerine erişebilecekleri bir alan
  • İndirilebileceği süreyi sınırlama seçeneği
  • Müşterinin indirmeye erişebileceği süreyi sınırlama seçeneği

Entegrasyonlar

İş akışınızı kolaylaştırmak için e-ticaret web sitenizi üçüncü taraf işletmelerle entegre etmek bazı noktalarda çok faydalı olabilir. Pek çok farklı entegrasyon seçeneği vardır:

Muhasebe Yazılımı: Ürünün aylık, üç aylık veya yıllık hesaplara yardımcı olması için satış, sipariş ve geri ödeme bilgilerini otomatik olarak içe aktarma.

Gönderi Yazılımı: Tek seferde gönderi etiketlerini satın alabilmeniz ve yazdırabilmeniz için sipariş bilgilerini otomatik olarak içe aktarma.

E-posta Pazarlama Yazılımı: Promosyon e-postalarıyla yeniden hedefleyebilmeniz için müşterileri e-posta listelerine ekleme.

Analytics: Site trafiğinizi analiz etmenize yardımcı olması için Google Analytics gibi üçüncü taraf analiz yazılımlarıyla entegre etme.

İncelemeler: Müşterilerin üçüncü taraf inceleme sitelerinde işletmeniz hakkında yorum bırakmasına izin verme.

Bir platformun e ticaret paketlerinde ve özel yazılımlarda sunduğu entegrasyonları kontrol ederken, bu entegrasyonların ücretsiz mi yoksa ücretli mi olduğunu, ne kadara mal olduğunu ve nasıl faturalandırıldığını kontrol edin.

Pazarlama Araçları

Pazarlama, e-ticaret için olmazsa olmazlardandır. Yazılımınızın mümkün olduğunda fazla satış yapabilmenize yardımcı olmak için hangi tür pazarlama araçlarını sunduğunu bilmek istersiniz. Bu araçlar; yerinde pazarlama araçları ve site dışı pazarlama araçları olarak iki ayrı kategoride ele alınabilir.

Yerinde Pazarlama Araçları

Yerinde pazarlama araçları, yeni ziyaretçiler/müşteriler için dönüşüm oranlarını artırmanıza yardımcı olan araçlardır. Aynı zamanda müşteriyi geri gelip sizden tekrar satın almaya ikna etmeye yönelik bazı özelliklere sahip olabilir. Bu özelliklerden bazıları şunlardır:

  • Sabit veya yüzde bazlı indirimler,
  • Yeni ürünler, indirimli ürünler, indirim veya ücretsiz gönderim için promosyon kodları,
  • Hediye kartları,
  • Müşterilerin gelecekte kullanabilecekleri puanlar oluşturduğu “sadakat planı”
  • Terk edilmiş sepet kurtarma,
  • Müşterilere ödemeyi tamamlamalarını teşvik etmek için e-posta gönderme.

Birçok kişi bu tür araçların önemini hafife alıyor, ancak daha fazla ödeme yapan müşterileri kazanma konusunda çok yardımcı olabilirler ve platformun bu özelliklerden hangisini sunduğunu bilmek istersiniz.

Site Dışı Pazarlama

Site dışı pazarlama araçları, sitenizde bulunan yerleşik araçlardan çok daha büyük etkilere neden olabilir. Çünkü bu tür araçlar, sitenize gelen trafik üzerinde doğrudan etkili olmaktadır. Bu da daha fazla satış anlamına gelir. Peki site dışı pazarlama araçları ile şu tür işlemler yapılabilmektedir:

  • Google Alışveriş Feed’i,
  • Google ve Facebook Reklamları yayınlayabilme,
  • Facebook Piksel,
  • Sosyal medyada satış yapabilme,
  • Sosyal paylaşım yapabilme,
  • Affilate Marketing (ürünlerinizi tanıtmalarına izin vermek için bazı kuruluşlarla birlikte çalışma).

SEO

Arama motoru optimizasyonu (SEO), en etkili dijital pazarlama yöntemlerinden birisidir. Uzun süreli etkisi ve ücretsiz olması, SEO’nun tüm e-ticaret endüstrisi üzerinde temel bir unsur kabul edilmesini sağladı. SEO’nun en önemli etkisi, arama motorlarından e-ticaret web sitenize gelen trafiğin genellikle satın alma eğiliminde olmasıdır. SEO dostu bir e ticaret yazılımından beklenen temel özellikler şunlardır:

  • Kendi alan adınızı kullanmanıza izin vermeli,
  • Tüm sayfalarınız için SEO dostu bir URL oluşturmanıza izin vermeli,
  • Özel sayfa başlığı ve meta açıklamalarına izin vermeli,
  • Arama motorlarına bir XML Site Haritası göndermenize izin vermelidir.

Bu tür özellikler temel SEO araçlarıdır. Fakat ne yazıktır ki pek çok e-ticaret yazılımı bu tür özellikleri karşılamıyor. Bu temel özelliklere ek olarak altyapı sağlayıcınızın şu tür SEO kriterlerini de karşılıyor olması gerekir:

  • Sitenizde blog oluşturabilme,
  • Resimlere başlık ve alternatif metin ekleyebilme,
  • Ziyaretçilerin sitenizle nasıl etkileşimde bulunduğunu görmenize yardımcı olmak için Google Analytics ile entegrasyon sağlayabilme.

Mobil Uyumluluk

Diğer pek çok blog yazımızda mobil uyumluluğun e-ticaret siteleri için öneminden defalarca bahsettik. Mobil cihazlardan gelen ziyaretçiler, toplam trafiğin neredeyse %70’ini oluşturuyor ve bu rakam yıldan yıla büyüyor. Bu nedenle e-ticaret yazılımı seçiminde bu kriteri önceliklerinizden biri haline getirmelisiniz.

Tasarım ve Özelleştirme

Tasarım, e-ticaretin önemli bir parçasıdır. Çünkü müşterileriniz web sitenize girdiği ilk anda, tasarımınıza bakarak bir ilk izlenim elde eder. Tasarımınızın şık ve modern görünmesini istersiniz. Ayrıca pek çok konuda (renk ve yazı tipi seçimi, menüleri özelleştirme, vb.) site sahiplerinin inisiyatifine özel geliştirme yapılmasına imkan tanımalıdır.

Çok Kanallı Satış

E-ticaret dünyasında başarılı olmak için birden fazla satış kanalına sahip olmanız gerekir. Örneğin yalnızca Google veya Facebook’ta bulunarak tüm hedef kitlenize ulaşamayabilirsiniz ve bu noktada çok kanallı satış çok önemli hale gelir ve tüm bu satışları tek bir panelden yönetebilmek, size büyük bir avantaj sunar.