İşinizi çevrimiçi ortama taşımaya karar verdiyseniz, muhtemelen web sitenize nasıl daha fazla trafik çekeceğinizi merak ediyorsunuz. Pazarlama hedeflerinizi gerçekleştirmek için yüksek görünürlüğe sahip reklam alanları satın alma, tıklama başına ödeme ile reklam satın alma ve arama optimizasyonu gibi aralarından seçim yapabileceğiniz pek çok alternatif yöntem bulunuyor.
Peki arama motoru optimizasyonu (SEO), e-ticaret siteleri için gerçekten uğraşmaya değer bir pazarlama stratejisi mi? “E-Ticaret SEO: Etkili Teknikler ve Kapsamlı Rehber” içeriğimizde bu konuyu tüm yönleriyle ele aldık.
İçindekiler
SEO, E-Ticaret Siteleri için Neden Önemlidir?
Web siteniz ne kadar harika olursa olsun, arama motorlarının sonuç sayfalarında görünmüyorsa, organik trafik açısından hiçbir işe yaramaz. İstatistiklere göre Google arama sonuçlarındaki ilk 5 sonuç, tüm tıklamaların %68’ine karşılık geliyor. Eğer e-ticaret web sitenizin başarılı bir marka haline gelmesini istiyorsanız, SEO’yu pazarlama stratejinizin önemli bir parçası, hatta merkezi haline getirmeyi düşünebilirsiniz.
Organik arama trafiği elde etmek için web sitenizin belirli arama sorgularında daha üst sıralarda yer alması gerekir. İdeal hedef tam olarak ilk sayfada ve mümkünse ilk sırada yer almak olmalıdır. Çünkü tüm internet ticareti burada gerçekleşir. E-ticaret SEO stratejinizi sağlam dinamikler üzerine inşa ederseniz, orta ve uzun vadede organik trafik elde etmeniz hiç de şaşırtıcı olmayacaktır.
Peki ama nasıl? E-ticaret sitesi sahiplerinin SEO çalışmalarına dahil etmesi gereken işlemler neler? Daha iyi site içi ve site dışı SEO teknikleri nelerdir? Tüm bunları öğrenmek için kapsamlı rehberimizi okumaya devam edin.
E-Ticaret SEO Rehberi
E-ticaret siteleri, diğer çevrimiçi platformlara göre çok daha özenli bir SEO çalışması gerektirir. Bunun sebebi bu tür platformların son derece karmaşık ve geniş kapsamlı olmasıdır. Online mağazacılık ve pazaryeri sektöründeki rekabeti de göz önünde bulundurursak, hataya yer verilmemesi gerektiğini de açıkça ifade etmeliyiz. Fakat sistematik bir işleyiş ve doğru e-ticaret yazılımı kullanarak kolay kolay hata yapmayacağınızı da söyleyebiliriz.
E-ticaret sitenizin SEO çalışmalarının tümünde kullanıcı deneyimini bir prensip haline getirmelisiniz. Şimdi e-ticaret sitelerinin temel olarak ele alması gerekenleri ve SEO’nun sıralamalarınızı etkileyebilecek teknik yönlerini kapsamlı olarak inceleyelim.
Sayfa Hızı
Yukarıda kullanıcı deneyimine göre çalışmalarınızı şekillendirmeniz gerektiğini belirttik. Sayfa hızının kullanıcı deneyimiyle doğrudan bir ilişkisi vardır. Çünkü ziyaretçinin beklemesi ne kadar uzun sürerse, deneyimi de o denli kötü olur. Mayıs 2020’de Google, web sitesi sahiplerine sitelerinin performansını iyileştirme konusunda rehberlik etmeye yardımcı olan bir dizi performans metriği olan “Önemli Web Verileri”ni tanıttı. Bu veriler içerisinde site hızı son derece önemli bir parametre. Google, önemli web verilerini izlemenize yardımcı olacak iki ücretsiz araç sunuyor:
PageSpeed Insights: Sitenizin performansının anlık bir görüntüsünü sunar. PageSpeed Insight raporu, herhangi bir soruna neyin yol açtığını ve nedenini belirtir.
Search Console: Site performansınızı zaman içinde izleyen ve hangi sayfaların iyileştirilmesi gerektiğini veya başarısız olduğunu gösterir.
Sayfa hızı, web sitesi içeriğinin ne kadar sürede yüklenebildiğini ifade eden bir değerdir. Masaüstü ve mobil sayfa hızları farklılık gösterir. Sitelerinizin performansını test ederken, tüm sitenizin ne kadar iyi performans gösterdiğini görmek istiyorsanız, ana sayfanız, ürün sayfanız ve blog sayfalarınız da dahil olmak üzere sitenizdeki birden fazla farklı sayfayı test etmeniz gerekir.
Ayrıca hemen çıkma oranları hakkında konuşmak için de iyi bir zaman. Çünkü hemen çıkma oranının sayfa hızıyla güçlü bir korelasyonu var ve bu bir sıralama faktörü olmasa da Google tarafından yapılan bir araştırma, yükleme süresinde 1-3 saniyelik bir artışın hemen çıkma oranlarını %32 artırdığına işaret etmektedir. Eğer sayfa yükleme süreniz 5 saniyenin üzerindeyse, hemen çıkma oranızın ortalama %90 olacağınız söyleyebiliriz. Daha açık bir ifadeyle, sitenizin yükleme süresi 5 saniyeyi aşıyorsa, sitenizi tıklayan her 100 ziyaretçiden 90’ı, sitenizi tam olarak görüntülemeden çıkış yapar.
Bu nedenle, yalnızca SEO söz konusu olduğunda değil, aynı zamanda kullanıcı deneyimi ve dönüşüm oranları söz konusu olduğunda da hız kesinlikle önemlidir. E-Ticaret sitenizde hız problemi yaşıyorsanız:
- E-ticaret platformunuzun sunduğu performans seçeneklerinden yararlanın. Bu seçenekleri kendi arasında test edin ve ne gibi iyileştirmeler yapabileceğinize odaklanın.
- Kullandığınız uygulama veya eklenti miktarını minimumda tutun. Sitenizin ağırlaşmasına neden olabilecek, kullanmadığınız tüm özellikleri pasif hale getirin.
- Güvenilir performans bilgileri içeren hafif temalar veya şablonlar kullanın.
- Resimlerinizi optimize edin. Doğru resim türünü ve boyutunu kullanın. Resimleri web için optimize edilmiş biçimde kaydedin.
- Sunucu yanıt süresini optimize edin.
- Kullanılmayan HTML, CSS ve JavaScipt kodlarını kaldırın.
- Tarayıcı önbelleğini kullanın
Mobil Uyumluluk
Gittikçe daha önemli hale gelen bir SEO faktörü, sitelerin mobil cihazlarda ne kadar iyi çalıştığı ve mobil cihazlardan gelen trafiğin ortalama %65 olması ile anlaşılabilir. Önümüzdeki birkaç yıl içine bu değerin %90’a yaklaşması bekleniyor.
Sitenizin tüm masaüstü ve mobil cihazlarda aynı performansı göstermesi gerekir. Mobil performansın, yalnızca sitelerin arama motorlarında sıralaması üzerinde değil; aynı zamanda ziyaretçilerin etkileşim kurma biçimleri üzerinde de büyük bir etkisi vardır. Bunu doğrudan dönüşüm oranı ile izlemek mümkündür. Google, sitelerin mobil cihazlarda ne kadar iyi performans gösterdiğini kontrol etmenize olanak sunan, Mobile Friendly Tester ve Google Search Console araçlarında bulunan mobil ile ilgili tüm veriler de dahil olmak üzere bazı araçlar sağlıyor.
Sitenizin mobil uyumluluğunu geliştirmek için yapabileceğiniz bazı önemli işlemler şunlardır:
- Mobil duyarlı bir tema veya şablon kullandığınızdan emin olun.
- Sitenizi ilk olarak mobil odaklı tasarlayın, mağazanızı özelleştirirken hem masaüstü hem de mobil görüntüleme seçenekleri kullanın.
- Google’ın Page Speed Insight aracını kullanarak sitenizin performansını kontrol edin.
- Farklı mobil cihazlar kullanarak manuel olarak sitenizde gezinin ve her şeyin düzgün çalıştığından emin olun.
Site Yapısı
Site yapısı, bir diğer ifadeyle site mimarisi e-ticaret siteleri için teknik SEO’nun önemli bir parçasıdır, çünkü arama motorlarının yalnızca sitenizin nasıl haritalandığını anlamasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sitenizdeki hangi sayfaların önemli olduğunu anlamasına yardımcı olur.
e-Ticaret web sitesinin kullanabileceği birkaç farklı yapı türü vardır, ancak çoğu durumda e-ticaret mağazaları için en uygun olanı, aşağıdaki resimde olduğu gibi hiyerarşik yapıdır (bir piramit gibi değerlendirilebilir).
Anasayfanız, ana kategorilere, alt kategorilere, ürünlere veya sayfalara bağlantı verdiğinden, bu tür bir site yapısı elde etmek çok kolaydır.
Buna örnek olarak akıllı telefon satan bir mağaza verilebilir: Ana Sayfa → Akıllı Telefonlar (kategori sayfası) → Samsung Galaxy S22 Ultra (ürün sayfası).
Bu örnek birden çok varyasyona genişletilebilir. Yukarıdaki örneğe göre farklı bir varyasyon şu şekilde olabilir: Ana Sayfa → Akıllı Telefonlara (ana kategori sayfası) → Samsung Akıllı Telefonlar (alt kategori) → Samsung Galaxy S22 Ultra (ürün sayfası).
Site yapısı, tüm ürün ve blog sayfalarınız dahil olmak üzere sitenizin tüm alanlarına uygulanmalıdır.
Site Denetimleri
Sitenizi bazı premium SEO araçları ile denetlemek, sitenizde mevcut olan sorunları tespit etmenize yardımcı olabilir. Genel olarak teknik SEO konusunda sitelerde görülen yaygın sorunlar: kırık linkler, eksik meta açıklamaları, eksik alt etiketler, 404 sayfaları (bozuk sayfalar) şeklindedir.
Ahrefs gibi SEO araçları kullanarak sitenize ait bu tür sorunları görüntüleyebilir, daha sonra bozuk sayfalarınız için 301 yönlendirmeleri yaparak bozuk bağlantıları düzeltebilirsiniz. Aynı zamanda siteniz için eksik ve hatalı SEO alanlarını düzenleyebilirsiniz.
E-Ticaret Siteleri için Anahtar Kelime Araştırması
Anahtar kelime araştırması, insanların hangi kelimeleri ve kelime öbeklerini kullandığını bilmek istediğiniz için e-ticaret SEO’sunun temellerinden birisidir. Anahtar kelimelerinizi belirledikten sonra içeriğinizi bu kelimelere göre şekillendirmelisiniz. Bu sayede arama motorlarında görünürlüğünüzü artırabilirsiniz.
Yeni Başlayanlar için İpucu
“Tüm aramaların %69’u dört veya daha fazla kelimeden oluşmaktadır. Anahtar kelime araştırması yaparken, uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanmak, SEO’ya yeni başlayanlar için son derece faydalıdır. Çünkü bu tür kelime grupları, potansiyel müşterilerinizin araştırma ve satın alma aşamasında içeriğinizi daha belirgin hale getirebilir. Bu da organik trafiğin artmasına katkı sağlayacak ve dönüşüm oranlarınızı artıracaktır.”
Ahrefs, Semrush ve LSIGraph gibi pek çok premium keyword aracı bulunuyor. Fakat Google’ın “Anahtar Kelime Planlayıcı” aracını kullanarak ücretsiz bir şekilde çalışacağınız kelimeleri seçebilir, yeni kelime fikirleri edinebilirsiniz.
Google Anahtar Kelime Planlayıcı (Keyword Planner)
Google Keyword Planner, Google Ads platformu üzerinden reklam yayınlamak isteyen işletmeler için bir araştırma aracı olarak tasarlanmıştır. Fakat e-ticaret web sitesi sahipleri tarafından bir keyword aracı olarak da kullanılabilir.
Google Anahtar Kelime Planlayıcısına girdiğinizde karşınıza iki seçenek çıkacak:
- Yeni Anahtar Kelimeleri Keşfedin.
- Arama Hacmini ve Tahminleri Alın.
İlk anahtar kelime araştırmanızı yaparken, yalnızca Yeni Anahtar Kelimeleri Keşfet seçeneğini kullanmanız gerekir, çünkü bu size seçilen bir zaman aralığında arama hacmi geçmişi de verir. Yeni Anahtar Kelimeleri Keşfet’e tıkladığınızda, anahtar kelimelerle mi yoksa bir web sitesiyle mi başlamak istediğinizi sorar.
Bu aracı kullanarak aramanıza daha fazla odaklanabilmeniz için anahtar kelimelere bağlı kalmak en iyisidir.
Başlamak için, kullanmayı düşündüğünüz bir anahtar kelimeyi girin ve aramayı tıklayın ve bu gönderi için, bir anahtar kelime olarak “Samsung Akıllı Telefonlar” örneğini kullanacağız. Bu anahtar kelimeye göre sonuçlar şu şekildedir:
Ekran görüntüsünün sağında görünen daha fazla sütun var, ancak bunlar daha çok bu anahtar kelimeleri reklamlar için kullanmaya ve onları hedeflemenin maliyetine odaklanıyor, ancak bunu SEO amacıyla kullandığımızdan, sadece ilk 5 sütuna bakmak istiyoruz. Bunlar:
Anahtar Kelime: Girdiğiniz anahtar kelimelere benzer arama terimleridir.
Ort. Aylık Arama Sayısı: İlgili anahtar kelimenin ortalama arama sayısı, seçilen tarih aralığına ve konuma göre çok yakın varyasyonlardır.
Üç Aylık Değişim: Herhangi bir değişiklik olup olmadığını görmek için mevcut ayın arama hacmini önceki iki ayla karşılaştırır.
Yıldan Yıla Değişim: İçinde bulunulan aya ait arama hacmini bir önceki yılın aynı ayına göre karşılaştırır.
Rekabet: Bu parametre, organik arama sonuçları için rekabeti değil, bu anahtar kelimeler için bir reklam yerleştirme rekabetini ifade eder. Ancak şirketler bu anahtar kelimeler için teklif veriyorsa, bu onlara talep olduğunu gösterir.
Görüleceği üzere Goolge Keyword Planner aracılığı ile pek çok anahtar kelime varyasyonu elde edebilirsiniz. Buna karşın arama hacimleri, örneğin 10k – 100k arasında oldukça büyük boşluklara sahip olduğundan, verilerin net olarak işlenebilmesi konusunda belirsizlik söz konusudur.
Google Otomatik Öneri
Ücretsiz anahtar kelime araştırması yapmanın bir diğer yolu, Google’ın otomatik arama önerilerini kullanmaktır. Google arama bölümüne herhangi bir terim yazmaya başladığınızda, sizinle alakalı arama sonuçlarının bir listesini sunacaktır. Bu önerilen aramaların tümü, insanların yakın zamanda yaptığı aramalar olduğundan, otomatik önerileri araştırma için kullanabilirsiniz. Sonuç olarak insanların aktif olarak bu anahtar kelimeleri aradığını görmüş olursunuz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünden de fark edebileceğiniz gibi Google, insanların geçmişte yaptığı farklı arama sorgularını sunmaya başlıyor. Ancak bu veriler, size, sitenizde kullanmak istediğiniz anahtar kelimeler için fikir verebilir. Bunlardan bazıları ürün listelemeleriniz için bazıları ise blog gönderileri gibi sitenize ekleyebileceğiniz diğer içerikler için değerlendirilebilir.